Myofunkční terapie 4-8 sTArs

Myofunkční terapie pro děti od 48 let.

Jedná se o intenzivní a intervalovou terapii.

Výchozím materiálem konceptu MFT 4-8 sTArs se stal materiál MFT 9-99 sTArs Übungsblocks. Dle požadavků byl původní koncept dále rozvíjen a upravován dcerou Anity Kittel Ninou Oster a to až do této současné podoby. Jednotlivá cvičení byla ověřována přímo při práci s dětmi a po dobu několika let neustále optimalizována. Uvedená zábavná cvičení se věnují nejen tréninku orofaciální oblasti, tento koncept nezapomíná ani na důležitost funkčního propojení svalů v rámci celého těla. Využívá k tomu mnoho her, jejichž prostřednictvím zlepšuje funkci dutiny ústní s využitím poznatků o myofasciálním řetězení.

Koncept MFT 4-8 sTArs je rozdělen do 3 sešitů, z nichž každý cílí svou pozornost na určitou oblast.

Sešit 1 „Muki a jeho zábavné hry s pusou“ se zaměřuje na úpravu nerovnováhy ve svalovém napětí v oblasti obličeje, zejména svalů jazyka a úst, a připravuje je na fyziologický polykací vzor a v případě potřeby i na speciální terapii artikulace s/š.

Sešit 2 „Muki a jeho zábavné hry s polykáním“ navazuje na sešit 1 a mění patologický polykací vzorec na vzorec fyziologicky správný.

Sešit 3 „Muki a jeho zábavné hry s mluvením“ navazuje na sešit 1 a případně na sešit 2 a upravuje artikulaci hlásek s/š, ale i dalších sykavek typických pro češtinu.

Dále ke konceptu patří tištěný materiál – Soubor materiálů, který je určen pro terapeutky a terapeuty. Naleznete v něm obecné informace o celém konceptu, informace o terapii včetně nejdůležitějších bodů terapie obsažených v Mukiho sešitech, dokumenty pro diagnostický záznam, poradenství a také tipy na vhodná doporučení pro rodiče, aby byla terapie účinná. Najdete zde také všechny příběhy, které se váží k obrázkům v sešitech 1,2 a 3.

Pro efektivnější práci terapeutů s tímto materiálem byly vytvořeny podrobné metodiky, které jsou ve formátu PDF, jsou očíslovány 1-3 a patří k jednotlivým sešitům. Jsou zde uvedeny konkrétní informace o struktuře jednotlivých terapií v sešitech, naleznete v nich informace o potřebných pomůckách, písničky a říkanky. V závěru jsou zde k dispozici dokumenty v oddílu Přílohy k tisku.

Lektor

Mgr. Lea Šafránková – „Multiplikatorin MFT sTArs“, autorka české verze německých materiálů, terapeut, speciální pedagog

Odborný garant

Nina Oster – autorka konceptu MFT sTArs 4-8 
Anita Kittel – autorka konceptu myofunkční terapie

Program kurzu

Kurz je rozdělen do 3 částí/dnů.
Každá část má formu jednodenního setkání, která na sebe navazují.
Každý den se seznámíme s konceptem jednotlivého sešitu a naučíme se s ním pracovat.
Jednotlivé „techniky“ a postupy budou vyučovány po sobě tak, aby odpovídaly posloupnostem terapie.

Sešit 1 „Muki a jeho zábavné hry
s pusou“
1. den

Sešit je koncipován jako úvodní materiál. Budeme si ukazovat, jak zábavnou formou „eutonizovat“ svaly jazyka a rtů.

Sešit 2 „Muki a jeho zábavné hry
s polykáním“
2. den

V tomto sešitu se zaměříme na odstranění špatných polykacích návyků. Ukážeme si, jak opičák Muki umí naučit dítě v terapii správné vzory polykání, orientované na měkké patro (Mukiho obratné polykání se zapojením měkkého patra a kořene jazyka).

Sešit 3 „Muki a jeho zábavné hry s mluvením"
3. den

Sešit 3 se věnuje artikulaci.
S pomocí Mukiho zábavných her se tento koncept zaměřuje na nesprávnou výslovnost sykavek („s“, „š“), jeho cílem je odstranění sigmatismu.

Termíny kurzů
MFT 4–8 sTArs
MFT 4–8 sTArs
MFT 4–8 sTArs
MFT 4–8 sTArs
MFT 4–8 sTArs

V případě potřeby se obraťte na následující kontakt:

Mgr. Lea Šafránková, tel.: 731 556 909, e-mail: info@mftstars.cz